Източник Picodi.com, Николай Кашчев, снимка БулфотоПо традиция, в началото на година се

...
Източник Picodi.com, Николай Кашчев, снимка БулфотоПо традиция, в началото на година се
Коментари Харесай

Изследване: Ето как да оцелееш с минималната заплата

Източник Picodi.com, Николай Кашчев, фотография Булфото

По традиция, при започване на година се покачва МРЗ освен в България. И въпреки всичко разбиране МРЗ съществува не на всички места. Така, в страните на Скандинавски Полуостров, в Италия, Австрия и Сингапур не го употребяват. България се отнася до групата на страните, които ратифицираха конвенцията на ООН за установяване на минималната работна заплата, и този индикатор е един от най-главните фактори за оценка на стандарта на живот.

Стига ли тези пари с цел да бъдат задоволени съществени потребности от хранителни артикули? Аналитически отдел Picodi.com реши да обърне вниманието си върху цените на осем универсални категории на хранителни артикули в 52 страни в света и да ги съпостави с настоящото в тези страни минимално трудово заплащане. Както се оказа, в някои страни МРЗ надали е задоволителна с цел да си купиш скромна продуктова кошница. Как наподобява България на фона на други страни?
Цени за съществени хранителни артикули
За да правим това проучване, ние създадохме условна кошница, в която поместихме 8 универсални категории на хранителни артикули: самун, млеко, яйца, ориз, месо, сирене, зеленчуци и плодове. Въпреки това че описът не е огромен и, почтено казано, пестелив, продуктите, включени в него, дават отговор на потребностите на възрастен човек от въглехидрати, протеини, целулоза и минерални субстанции. Цените за тези артикули непрекъснато се наблюдават включително и от интернационалната общественост.

Според оценки на Picodi.com в България минималната кошница с хранителни артикули от този лист ще струва средно 137,39 лева:
Мляко (10 л) — 19,60 лева.Хляб (10 бр.) — 9,70 лева.Ориз (1,5 кг) — 3,12 лева.Яйца (20 бр.) — 4,95 лева.Cирене (1 кг) — 10,52 лева.Месо от птици и говеждо месо (6 кг) — 66,06 лева.Плодове (6 кг) – 12,82 лева.Зеленчуци (8 кг) – 10,62 лева
 Може ли да оживееш с минимальната заплата
Съотношение стойност на артикули и минимална заплата
От 1 януари 2019 година МРЗ в Бъглария е 560 лева. (435 е чиста заплата, след погашение на данъци). С оглед на междинна стойност на определените от нас артикули, разходи на нужен най-малко ще възлязат на 31,6% от минималната заплата, получена на ръка. По този метод, България заема 33 място измежду прегледани от нас 52 страни.

Най-приятно съответствие МЗР и разноски на питателните артикули намерихме в Австралия, Ирландия и Англия, където служащ, който получава най-ниска заплата, харчи към 7% на съществени хранителни артикули.

По-ниско от България в този рейтинг се оказаха Русия (42 място), Беларус (43 място) и Украйна (46 място).

Най-лошо се наподобява статистиката в Нигерия, където най-скромни разноски на пари съвсем 2 пъти надвишават минималната заплата, която сформира 39 Евро.

 Разходи на съществени хранителни артикули
Методология
В това проучване бяха употребявани най-последните данни за минимална работна заплата, оповестени в формалните уеб уеб сайтове на съответните институции, институти или министерства на 52 страни на Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Африка, а също и Австралия. Някои страни вкарват промени в ставките, разнообразни от началото на календарната година. Цените за продуктите, употребявани в това проучване, са взети от уеб страницата numbeo.com, където се събират от хиляди консуматори от целия свят. За конвертиране на валути беше употребен междинен курс за февруари 2018 година.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР